Många av oss har nog känt frestelsen av att ta ett tillfälligt lån för att komma undan för stunden. Det är när de obetalda räkningarna växer, som det kan vara riktigt viktigt att komma ihåg att du faktiskt kan hamna i riktig knipa. En viktig lag som gäller för just detta är obeståndsrätten.

Med obestånd, även kallat insolvens, menas att man inte kan betala sina skulder i tid.

Vanliga ungdoms skulder:

  • Böter och skadestånd
  • Mobilräkningar och internet
  • CSN(studielånet)
  • Bilägande och trafikförsäkring
  • Sms-lån

Dessa utgifter är alltså väldigt viktigt att se till att betala in i tid. Om man inte betalar sina skulder i tid kopplas Kronofogden in och man får en betalningsanmärkning, en prick (som hänger kvar i tre års tid), vilket kan leda till många problematiska följder, till exempel att det är svårt eller ofta att det inte går att hyra lägenhet, teckna sig för mobilabonnemang eller låna pengar som är i princip omöjligt.

När Kronofogden kopplas in görs en utmätning. Utmätning görs i hemmet och men främst på lönen. Kronofogdens roll är att fastställa och driva in skulder, de arbetar även med att förebygga överskuldsättning.

Om du blivit skuldsatt är första steget att ta kontakt med företaget man är skyldig pengar till så ni tillsammans komma fram till en lösning.  Man kan även ta kontakt med konsumentrådgivarna för att få hjälp att lägga upp en budget. För mer tips och hjälp kan du läsa mer på Kronofogdens hemsida om du inte kan betala dina skulder

Här finns svar på vanliga frågor kring obestånd

 

Ellen Johandahl och Engla Olskog