När man ska flytta hemifrån så är det vissa grejer som är bra att kunna. Här finns processen när man ska flytta hemifrån. Saker som man ska göra före, under och efter man köper en bostad. En viktig åtgärd kan vara att göra en boendekalkyl, detta innebär de kostnader som ett boende medför.

FÖRE

 

  • Undersök

Först ska man kolla vart man vill bo, om man vill ha en 1:a, kanske en 2:a eller en villa. Detta är helt utifrån vad du tror kommer passa just dig.

 

  • Visning

Under en visning har du möjlighet att fara och kolla på bostaden i verkligheten och inte bara på datorn eller på papper.

 

  • Boendekalkyl

Ska ditt bostadsköp kännas tryggt är det viktigt att ha koll på vilka kostnader som din nya bostad för med sig. Inte bara för räntor, lån och för att ha goda marginaler för framtida avgifts- och räntehöjningar, utan även för kostnader som kommer med köpet, som t.ex. el, att hålla rent(avfall), garage och vatten. Köper du en villa ska du även räkna med kostnader för lagfart som är bevis för ägandet och pantbrev som är en säkerhet när man lånar.

Om man ska göra en boendekalkyl så finns det några begrepp som kan vara svåra att förstå om man inte kan så mycket om ekonomi och man kan hitta boendekalkyler på olika banker.

Kontantinsats = Kontantinsatsen är ett sätt som långivaren använder sig av för att känna sig trygg när dom lånar ut pengar så att dom vet att man kan få tillbaka alla pengarna i rätt tid.

Driftkostnad = Det som kan innefattas i driftkostnaden är t.ex. sophämtning, el, samfällighetsavgifter samt försäkringar. Amortering och ränta ingår inte.

 

  • Lånelöfte/låna

Lånelöfte är som ett löfte att man ska låna eller en förhandsbesked från banken om hur mycket pengar man kan låna. Det är bra att ansöka om lånelöfte innan man ska fixa bostad och det gör man på banken. Ett lånelöfte är baserad på din inkomst.

UNDER

 

  • Undersökningsplikt

Undersökningsplikt är som att besikta sin bostad så att man vet att bostaden inte har några stora fel som t.ex. gamla och dåliga väggar eller golv. Så om du gör en besiktning på din bostad och får reda på att det är fel på den så kommer du få spendera pengar för att laga alla felen.

 

  • Budgivning

Budgivningsprocessen innebär att en mäklare kontaktar dig med information om hur mycket priset är på just då och sen får du ett samtal där hen kollar om du vill fortsätta buda eller om du vill ge upp och den fortsätter så tills det bara finns en kvar som då vinner budgivningen och bostaden. men när du väl gett upp på bostaden så får du inga mer samtal om den bostaden.

 

  • Köpekontrakt

Köpekontrakt är ett avtal mellan säljare och köpare i samband med att du får fastigheten.Köpekontraktet ska tecknas skriftligt, skrivas under av samtliga parter samt innehålla uppgifter om köpeskillingen.

Köpeskillingen= köpeskillingen är ett pris som både köparen och säljaren kommit fram till i enlighet med avtalslagen.

EFTER

 

  • Ägarbyte

När det är dags för ägarbyte gör fastighetsmäklaren i ordning alla handlingar: köpebrev, likvidavräkning, eventuella låneövertag mm.

När tillträdesdagen infaller möts parterna och undertecknar handlingarna, nya lån betalas ut, gamla löses bort och köparen betalar återstående del av köpesumman. När alla papper är klara och undertecknade har bostaden bytt ägare – nyckeln lämnas till den nyblivne ägaren.

 

  • Spara

Nu har du fått bostaden och behöver spara pengar till nästkommande köp som t.ex. om din tvättmaskin går sönder så behöver du köpa en ny eller om du vill ha en bil så måste du spara pengar till bilen.

 

Matilda Karlsson

Källor : Länsförsäkringar