• Visa ditt engagemang

De flesta arbetsgivare i detta samhälle vill anställa människor som är motiverade, öppna för att lära sig nya saker och jobbar hårt. Du kan till exempel komplettera dig själv med brist av utbildning genom att vara passionerad för ditt jobb. Försök att inte jobba för pengarna, utan för att det är roligt, för allt du kommer att lära dig och för att komma framåt i din karriär. Finns det en passion kommer ofta pengarna per automatik i efterhand.

  • Ha självförtroende!

Man måste alltid börja någonstans, så trots lite erfarenhet har du fortfarande mycket att erbjuda. Du har massor av värdefulla egenskaper som du ska ta vara på, så gör det!

  • Försök att ta reda på hur andra ser på dig.

Ett bra sätt att komma på vad man är bra på är att fråga andra: Vad är mina bästa sidor? Eller hur ser du mig som person?

Man kan bli ganska förvånad när man kollar med andra hur de uppfattar en. Be dina vänner, någon f.d chef eller lärare som du har bra kontakt med, att beskriva dig. Det kan bli ett spännande samtal, som du kommer ha väldigt stor nytta av!

  • Gör ditt cv intressant!

Du ska helst ha med ett foto på dig själv, detta för att de ska få en bättre känsla av vem du är. Om du inte har med ett foto men alla andra har det så är det en klar nackdel för dig, även om ditt cv är bra i övrigt. Så ta gärna ett där du ser så välkomnande ut som möjligt så att det blir just dig de vill anställa!

  • När googlade du dig själv senast?

Mer än var tredje arbetsgivare googlar den som söker jobbet. Det kan vara viktigt att du har koll på vilken bild som ges av dig på internet och hur du kan påverka den. Kom ihåg att sökresultatet anpassar sig utifrån hur du brukar söka så det kan vara en god idé att rensa webbläsare för att få ett helt rent resultat.

  • Sommarjobb

Du lär behöva ha en massa tur och envishet för att få det. Att ha sommarjobbat under några års tid innan man ger sig ut på riktiga arbetsmarknaden, kan vara en riktig fördel och ge mycket erfarenhet. Kan vara bra att lägga till på CVet.

  • Visa att du valt just dem av en anledning

Företagen kommer inte att anställa någon bara för att den har många akademiska poäng och fina meriter från andra jobb. Det kan vara bra att prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos som om dig själv. dom vill veta att du har en anledning att söka dig till just dom!

  • Skaffa en coach

En coach hjälper dig att komma på vad du verkligen vill, och en plan för hur du når dit. Du får hjälp att skaffa kontakter, lära dig att skriva cv och massor av annat nyttigt.

  • Erfarenheter?

Som ung har man inte har så mycket erfarenhet, vilket då kan göra det väldigt svårt att få ett jobb. Den smidigaste metoden är att kolla sig omkring bland sina kontakter. En rekommendation från en vän kan väga betydligt tyngre än ett välskrivet CV.

  • De flesta lediga jobb är dolda jobb

Det finns massor av lediga jobb därute som aldrig annonseras ut. Många arbetsgivare vill inte annonsera – för de har så mycket att göra att de inte hinner ta hand om alla svar som kommer in. Ring runt till de företag du gärna vill jobba på. Be att få prata med den som är högst ansvarig och hör om de behöver folk.

 

Matilda Karlsson och Tilde Höglund Grönlund